Overstappen naar VoIP

ISDN stopt

De ontmanteling van ISDN is 1 september 2019 begonnen. Als u binnen uw organisatie gebruik maakt van ISDN zult u hoe dan ook in actie moeten komen als u niet binnenkort zonder telefoon wilt zitten. De ISDN  techniek is inmiddels ingehaald. Vervelend voor u als gebruiker van ISDN. Maar het is niet alleen slecht nieuws.

VoIP is het alternatief voor ISDN

Er is een beter alternatief voor ISDN en dat is VoIP. VoIP biedt uitgebreide mogelijkheden voor Unified Messaging. Anders dan bij analoog en ISDN maakt VoIP geen gebruik van een eigen netwerk maar van het bestaande internet. En dat biedt heel wat voordelen.

Telefonie timeline

Wat is VoIP

Maar wat is VoIP nou eigenlijk? VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, of bellen via internet. Traditionele telefoons zijn verbonden met de telefooncentrale via een analoge lijn of via ISDN. Analoge toestellen zijn gevoelig voor storingen op de lijn en de geluidskwaliteit is op z’n best matig te noemen. En voor data was een analoge lijn al helemaal niet geschikt.
Begin jaren 90 kwam er eindelijk een alternatief: het Integrated Service Digital Network, beter bekend als ISDN! Eindelijk was digitale telefonie mogelijk en omdat ISDN bijzonder geschikt is voor het transport van data, nam de populariteit snel toe. Maar met de opkomst van internet kwam er al snel een beter alternatief: VoIP.

De voordelen van VoIP

De mogelijkheden van VoIP gaan veel verder dan bij ISDN. VoIP is een stuk flexibeler en biedt meer mogelijkheden. 

 1. Niet gebonden aan één locatie. Zelfs uw vaste telefoon niet meer. VoIP werkt over het internet. Dus, heeft u een internetverbinding, dan kunt u bellen. Waar ter wereld u ook bent.  U kunt bellen en gebeld worden op uw pc, uw laptop, tablet of mobiel. Maar als dat uw voorkeur heeft, ook via een gewone telefoon. 
 2. Geen apart netwerk meer nodig en de geluidskwaliteit is onder de juiste omstandigheden veel beter. 
 3. Veilig videobellen en veilig chatten maken standaard deel uit van VoIP.
 4. Lagere gebruikskosten. VoIP is over het algemeen goedkoper in het gebruik, zeker als u veel naar het buitenland belt. Bellen met collega’s via VoIP is gratis, ook als ze aan de andere kant van de wereld zitten. 
 5. Makkelijk uitbreiden. Zit uw organisatie in de groei? Dan is VoIP zeker de moeite van het overwegen waard. Want uw nieuwe collega hoeft enkel een appje te installeren en hij of zij kan bellen. Geen gedoe meer met kabelgoten opentrekken om extra kabels te trekken en ingewikkelde configuraties doorvoeren. En geen joekel van een toestel meer op het bureau. 
 6. VoIP maakt het mogelijk om uw telefooncentrale in z’n geheel uit te besteden. U maakt dan gebruik een zogenaamde hosted VoIP centrale. Geen hardware, geen afschrijving, geen onderhoud, geen zorgen. Het enige dat u dan nog nodig heeft is een telefoontoestel of een app op uw laptop of mobiel.

De voordelen zijn eigenlijk te veel om op te noemen.

VoIP implementeren

Er zijn in basis 2 mogelijkheden om VoIP te implementeren. 


Optie 1
U kiest er voor om uw huidige ISDN of analoge telefooncentrale te behouden. In dat geval plaatsen wij bij u op locatie een converter, of in technische termen, een DTA wat staat voor Digital Terminal Adapter. Deze adapter wordt aan de ene kant aan het IP netwerk aangesloten en aan de andere kant wordt uw bestaande centrale aangesloten. De adapter gedraagt zich als een ISDN centrale richting uw telefooncentrale en converteert het VoIP signaal naar ISDN. Uw ISDN centrale blijft werken zoals voorheen. Enige downtime is niet te vermijden. Om de downtime zo kort mogelijk zorgen wij ervoor dat de converter van te voren geprogrammeerd en getest is en wordt de installatie afgestemd op het tijdstip van de portering van uw nummers.

ISDN centrale aansluiten op VoIP netwerk


Optie 2
Heeft u geen centrale, is uw centrale aan vervanging toe of wilt u gewoon optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die VoIP biedt? Dan kunt u kiezen voor een VoIP centrale op locatie of in de Cloud. In beide gevallen wordt naar aanleiding van onze inventarisatie de centrale vooraf volledig geprogrammeerd door ons. Nadat de centrale door ons getest is, zullen wij bij u op locatie de app op de pc’s installeren en configureren, of als u daarvoor gekozen heeft, de VoIP toestellen installeren en testen. De installatie van de VoIP centrale, apps en toestellen heeft geen invloed op uw bereikbaarheid. Pas  nadat de hele installatie door u goedgekeurd is, zullen zo nodig de nummers overgezet worden van uw oude centrale op de nieuwe VoIP centrale. Zo blijft u ten alle tijden gegarandeerd bereikbaar.

VoIP centrale op locatieKies u voor de een (hosted) VoIP centrale dan heeft u nog de volgende voordelen:

 • Medewerkers kunnen locatie onafhankelijk werken
 • Onderling gratis bellen (ook buiten de kantooromgeving)
 • Onderling gratis videobellen (ook buiten de kantooromgeving)
 • Secure IM
 • Geen dubbele bekabeling (netwerk en telefonie)
VoIP centrale in de Cloud

Waar u ook voor kiest, met VoIP bent u klaar voor de toekomst.

Valkuilen bij het overstappen 

Weet u waar ISDN in uw organisatie voor gebruikt wordt? Alleen voor bellen? Of ook voor data of internet? ISDN kan namelijk ook gebruikt worden om bijvoorbeeld alarmsystemen te koppelen met de alarmcentrale. Ook is het belangrijk om te weten welk type ISDN gebruikt wordt. Gebruikt u ISDN1, 2, 15 of 30? (15 & 30 tot 1-1). Daarnaast is het verstandig om te controleren of er bijzondere diensten op uw aansluiting zitten. Misschien maakt u gebruik van voicemail of een antwoordservice. En als uw organisatie meerdere filialen heeft, is de kans groot dat de netwerken onderling gekoppeld zijn. 
En dan is er de hardware kant van het verhaal. Niet alle telefooncentrales zijn geschikt voor gebruik met VoIP. Sommige centrales kunnen geschikt gemaakt worden door middel van een uitbreiding. Wij hebben 5 valkuilen geïdentificeerd:

 1. Planning
 2. Uitgaan van behoud ‘oude’ centrale
 3. Portering van nummers
 4. Vastzitten aan oude contract.
 5. Overige ISDN lijnen vergeten over te zetten
 6. Nummerplan niet (volledig) in beeld

Roadmap overstappen naar VoIP

Overstappen van ISDN naar VoIP hoeft niet ingewikkeld te zijn en biedt zelfs een aRoadmap overstappen naar VoIPantal voordelen. Het is wel heel belangrijk om aandacht te besteden aan de technische details en een goede planning op te stellen. Daarom heeft Synergy4 een roadmap ontwikkeld, die u helpt in kaart te brengen welke stappen gezet moeten worden om de overstap soepel en succesvol te laten verlopen.

Over Synergy4

Synergy4 is een onafhankelijke telecomprovider. We werken samen met alle groter operators. Synergy4 gelooft niet in een one-size fits all aanpak en kiest voor de individuele benadering. 

Wilt u advies of hulp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kijk op onze pagina met Veel Gestelde Vragen over overstappen naar VoIP. Synergy4 heeft alle kennis en techniek in huis om u soepel over te laten stappen op VoIP.